BSR 2014 – שלוש גישות לשקיפות ושינוי
Transparency & Transformation זוהי הכותרת של כנס BSR 2014. המסר המרכזי שעולה מכותרת זו והשאלה המנחה שהובילה את הדיונים וההרצאות הייתה כיצד דיווח ושקיפות עשויים להמריץ את הטיפול בשרשרת אספקה אחראית, השפעה חברתית, אקלים ואנרגיה הוגנות ועוד, וכיצד שינויים טכנולוגיים, מודלים עסקיים חדשניים והערכות פיננסיות מביאים לטיפול מהיר ואיכותי יותר באתגרים ובסוגיות של אחריות תאגידית.
כנס BSR הנערך מידי שנה בניו יורק ובסן פרנסיסקו לסירוגין, הוא הכנס הגדול בעולם שעוסק באחריות תאגידית. הוא מביא עמו באופן קבוע מעל ל- 1000 משתתפים מכל העולם שמתרכזים במעל ל- 40 מושבים ודיונים במהלך שלושה ימים מלאים.
ההרצאה הפותחת של הכנס הייתה של ארון קרמר מנכ"ל BSR , שציטט את "The naked corporation" , אחד הספרים המוערכים היום שעוסקים בשקיפות עסקית: "If you're going to be be naked, you better get buff".
הציטוט הדגיש את המסר לאורך המושבים והדיונים וגם העלה מחדש את השאלות האם, כיצד ועד כמה שולטות החברות העסקיות בחשיפת המידע שלהן , ולמי. או כיצד חברות מפתחות תכניות אחריות תאגידית בתקופה בה המגזר העסקי נמצא תחת זכוכית מגדלת וחשיפה ציבורית כה גדולה.
המושבים בכנס נעו סביב 3 גישות מרכזיות לשקיפות והנעה:
Look Around – אנדרו וויטי
ההתפתחויות הטכנולוגיות של השנים האחרונות הפכו את העולם לזמין, נגיש ושקוף באופן חסר תקדים. לעסקים כבר אין ברירה אלא להתאים את עצמם לעת הנוכחית. היום לדוגמה כבר ניתן לראות בשידור חי תנאי מחייה ותעסוקה של עובדים במפעלים במזרח הרחוק, ובמקביל גם את מצב התנועה באזור טיימס סקוור בניו יורק.
מנכ"ל GSK העולמית אנדרו וויטי, טען ששקיפות איננה רק חשיפה למידע (Big Data), סטנדרטים של דיווח ודרישות רגולציה: היא גם ולא פחות חשוב חשיפת מידע על איך חברות בוחרות להציג שינוי אקלים או מצב העניינים הטבעי של הכלכלה שלנו. הגברת השקיפות יצרה שווקים חדשים, שיח והזדמנויות למנהיגים עסקיים עם עיניים פקוחות.
וויטי טוען כי היסטורית, הצבת יעדים והישגים הנגזרים מכך, היו חזון שמוגבל לדבר מה שכולנו יכולים לראות; נדמה היה במאה שעברה שיותר חשוב לשים אדם על הירח מאשר למצוא חיסון למלריה, רק בגלל שיותר פשוט לרובנו לראות את הירח יום יום. בניגוד לכך, מיליוני אנשים הנמצאים בסיכון למחלות הניתנות למיגור או טיפול, לא היו מראה מוכר לתושבי המדינות המפותחות ומכאן – חזון בעל עדיפות נמוכה או כזה שאינו קיים.
היום, GSK כבר השקיעה יותר מ350 מיליון דולר במחקר לחיסון נגד מלריה, כאשר וויטי מצהיר שהחברה תגבה מחיר נמוך ביותר על החיסון העתידי עד לכדי 5% שולי רווח שיוכלו להיות מושקעים מחדש במחקר ופיתוח המשך על מחלת המלריה ומחלות טרופיות אחרות שהמרפא להן הוזנח ונשאר מאחור.
Think Inside the Box – נילס ס. אנדרסן
"אפילו קופסא יכולה להוביל שינוי" הסביר מנכ"ל קבוצת מארסק נילס ס. אנדרסן, כאשר חשף את קהל המושב לכוחו הצנוע של הקונטיינר על ספינות משא, אותו הציג ככוח שהוביל גלובליזציה יותר מכל הסכמי השכר ב-50 שנים האחרונות יחדיו.
בקבוצת מארסק מתרחשים שינויים מהירים דווקא כאשר מאטים; אנדרסן חשף את מחויבות החברה החדשה לפליטות פחמן עם חשיבה מחוץ לקופסא בכל האמור למהירות הספינות: עד 2020 מארסק תעלה את נפח ההובלה של סחורות ב-80% לצד הפחתת פליטות ב-40% תודות להורדת מהירות ההובלה של קונטיינרים של החברה כאשר הם מטיילים בעולם. זמני משא ארוכים יותר באים עם הורדת מחירים ללקוחות, אשר הם אלו שמפתים את הלקוחות לבחור בהם, עוד יותר משיקולי קיימות. הפחתת עלויות מהווה את אחד מהטריקים הכי ישנים בספר, מכאן "שחשיבה בתוך הקופסא" היוותה את הדרך הישירה ביותר לחדשנות.
Work It Out Together – אינדרה נואי
אינדרה נואי יו"ר ומנכ"לית פפיסקו מזכירה לנו את האמת לגבי שינוי גלובאלי, כאשר היא מסבירה שהאחריות לשינוי אינו של חברה אחת, לקוח או מגזר עסקי; רק פעולה משותפת תאפשר התמודדות עם כמה מהאתגרים הגלובאלים הגדולים ביותר – כולל מחסור במים, שינוי אקלים ואי שוויון. "שיתוף פעולה חסר רחמים" אומרת נואי, "ייצור מעגל הוגן של הטבה לטובת הציבור".
שיתוף פעולה הוא נדבך עיקרי של Performance with Purpose, היעד שהציבה פפסיקו – לספק ביצועיים עסקיים מובילים בו בזמן שהיא מייצרת ערך מקיים לכלל מחזיקי העניין שלה. שיתוף פעולה אותו ניתן לראות בפרויקטים של פפסיקו מסביב לעולם כמו בהודו בה החברה משקיעה בהשבת מים ובתחזוקת סכרים שיספקו מים בחזרה לקהילה, יותר מהכמות לה נזקקת החברה בעת פעולתה.
הגברת מודעות עולמית, חדשנות ושיתוף פעולה נתפסים ע"י נואי כמהותיים לחברה העסקית המבקשת להישאר זריזה וחדה בעידן העולם השקוף, בוא צריך לאזן ביל הלחץ לרווחים מהירים לבין קיימות לטווח הארוך: "הגיע הזמן לכתוב את הפרק השני של הקפיטליזם הכולל התייחסות לטווח הארוך ולקיימות".